چگونه سریع و دقیق درس بخوانیم؟
چگونه درس بخوانیم؟ یا چطور سریع و دقیق درس بخوانیم؟!
پاسخ این سوال دست هیچ کس نیست؛ مگر خود شما! در واقع پاسخ دادن به این سوال مهم، خوداگاهی بالایی می طلبد و شما باید از پیشنهادات مشاورین، معلمان و والدین خود استفاده کنید و خود به نتیجه مناسبتان برسید.
در این مطلب چند پیشنهاد و تکنیک عمومی اما بسیار موثر در روند درس خواندن یا یادگیری سریع آورده ایم. با ما همراه باشید.
شما می توانید برای سرعت بخشیدن طولانی مدت مطالعه ی خود، از مطالب دیگر سایت نیز استفاده کنید.
عدم تمرکز
رتبه برتر کنکور
روش درست درس خواندن
حواس پرتی
1 افراط و تفریط:
تعداد زیادی از دانش آموزان، زمان مناسبی را به مطالعه شان اختصاص نمی دهند. که همین امر باعث می شود در ادامه، آنها مجبور به افراط یا تفریط شوند. آیا در میان دوستان خود کسی را میشناسید که هنگام درس خواندن، به صورت پراکنده بخواند و گاه فصل 3 را بخواند و بعد بپرد فصل 6؟ یا دوستی دارید که هیچ گاه در طول سال درس نخواند و همه را برای شب امتحان جمع کند؟
درواقع منظورم از افراط و تفریط این است که عدم نظم و هماهنگی در روند درس خواندن، شما را به مرور گیج می کند و باعث می شود عملکرد ذهن شما به شدت کاهش بیاید.
برای جلوگیری از ابتلا به افراط و تفریط:
خرد خرد نخوانید!
مطلبی که میخوانید را کامل کنید و بعد به بعدی بپردازید. مغز شما نیاز به نظم دارد!
پافشاری نکنید!
وقتی درحال خواندن یک مطلب هستید، در یک کتاب گیر نکنید؛ سعی کنید از همه منابع در دسترستان (معتبر) استفده کنید تا بتوانید اشراف بیشتر و بهتری نسبت به آن مطلب داشته باشید.
از دیگر راه های جلوگیری از افراط و تفریط، این است که از متد skim and scan استفاده کنید. این متد به این صورت کار می کند که شما قبل از خواندن دقیق یک مطلب، اول آن را سریع می خوانید و سعی می کنید با یک بار خواندن، کلمات و نکات کلیدی را بیابید؛ پس از آن به مطالعه ی دقیق و با تمرکز آن مطلب می پردازید و از یافته های خود کمک می کنید.
این تکنیک می تواند به روند یادگیری شما سرعت ببخشد و همچنین تمرکز شما را افزایش دهد.
2 یادداشت ها:
مغز، ماهیت خلاقی دارد و همواره درحال فکر کردن و خیال بافی و قضاوت و … می باشد؛ مشکل از آنجا شروع می شود که این خلاقیت مغز، مدیریت نمی شود و حتی در شرایطی که ما بیشترین نیاز را به تمرکزمان داریم، مغزمان بیشتر برای فرار دست و پا می زند! راه چاره چیست؟
بنویسید!
راه های زیادی برای افزایش تمرکز طولانی مدت می توانید انجام دهید اما یکی از موثر ترین روش های مشغول نگه داشتن مغز در هنگام درس خواندن، نوت برداری می باشد. نکات مهمی که فکر می کنید از یادتان میروند را روی یک برگه یادداشت کنید؛ همچنین شما می توانید در کلاس هم از این روش استفاده کنید.
نوشته ها را فراموش نکنید!
وقتی نوت برداری می کنید، می توانید زمانی را مشخص کنید که فقط یادداشت های خود را بخوانید. یادداشت ها را به ترتیب (مثلا فصل های کتاب) نظم دهید و سعی کنید زمانی که درحال مرور درس هایتان هستید، از یادداشت های خود استفاده کنید. چرا که نقاط ضعف و قوت شما در آن نوشته ها، مشهود است.
3 اتلاف تمرکز
بسیاری از دانش آموزان، همواره درحال اتلاف تمرکز خود هستند. درحالی که حتی از آن بی خبرند. در این قسمت درمورد جوانب تمرکز در نوجوانان به صورت مختصر صحبت خواهیم کرد. شما می توانید درمورد تمرکز به صورت کامل در مطلب تمرکز مطالعه کنید.
تکنولوژی ممنوع!
هنگامی که در تلاشید که یک مطلب دشوار را مطالعه کنید، تکنولوژی را به صورت کامل از خود دور کنید. یا حتی اگر در تلفن خود درحال خواندن پی دی اف یا … هستید اینترنت خود را خاموش کنید؛ اگر درحال دیدن یک فیلم آموزشی به صورت آنلاین هستید، اعلان (نوتیفیکیشن) موبایل خود را خاموش کنید.
چندکارگی ممنوع!
بسیاری از افراد بر این باورند که چندکارگی یا به اصطلاح multitasking تمرکز و سرعت آنها را بالا می برد. درحالی که تحقیقات نشان می دهند که اینطور نیست! مغز ما طوری طراحی شده است که برای کیفیت بالا در تمرکز، باید در آن واحد بر یک موضوع تمرکز کند. اگر تا به امروز هنگام مطالعه، به گوش دادن به موسیقی (به خصوص با کلام)، تماشای تلویزیون، صحبت با دیگران و … می پرداختید، دیگر این کارها را نکنید!
درحالی که این موارد بسیار در زمینه ی اختلالات تمرکز حائز اهمیت هستند، یک مورد بسیار موثر در زمینه افزایش تمرکز به شما معرفی می کنم.
هنگام مطالعه و درس خواندن، بر مفهوم و کلمات کلیدی مطلب تمرکز کنید؛ یعنی لازم نیست تمام جملات را خط به خط حفظ کنید. آنگاه متوجه خواهید شد که جزییات آن مطلب به سرعت به یادتان می آیند!
4 شناخت
در ابتدای مطلب اشاره کردیم که هرکسی قلق خاص خودش را دارد و به احتمال زیاد، یک پیشنهاد مناسب همه افراد نیست.
اما برای سریع تر و دقیق تر درس خواندن چه ویژگی های خود را باید بشناسیم؟ در این قسمت به آن ویژگی ها می پردازیم.
قدرت یاداوری و حفظیات
شما برای درس خواندن موثر و مفهومی، باید بدانید که چه روش هایی باعث می شوند ذهن شما بیشتر به کار گرفته شود. به عنوان مثال؛ آیا استفاده از ریتم و قافیه برای به خاطر سپردن مطالب به شما کمک می کند؟ آیا مخفف کردن و حفظ کردن حروف اول یک لیست به شما کمک می کند؟ آیا شما تصاویر را بیشتر به خاطر می سپارید یا تصورات ذهنی را؟ آیا ترجیح می دهید چیزی را ببینید، لمس کنید، بو کنید یا آن را به صورت تئوری و در ذهن خود بسازید؟
این سوالات می توانند به شما کمک کنند راه یادگیری و یاداوری خود را پیدا کنید.
بهترین ساعات
شما نه تنها به عنوان یک دانش آموز، بلکه به عنوان یک فرد مفید در جامعه، باید ساعات بهترین عملکرد مغز خود را بشناسید. تعدادی از مردم، صبح زود بازدهی بهتری دارند، تعدادی ظهر، عصر یا شب. دقت کنید که این به این معنا نیست که از خواب خود بگذرید! خواب کافی را داشته باشید و در ساعاتی که فکر می کنید بیشترین بازدهی و بهترین عملکرد را دارید، به مطالعه بپردازید.
شناخت بی قراری ها
تا به حال تجربه داشتید که به هر دلیلی نخواهید درس بخوانید؟ در آن شرایط چه کردید؟ احتمالا پاسخ شما هم مثل اکثر دانش آموزان این است که هیچ! به کارهای دیگر پرداختم!
در زندگی همه ما مواقعی پیش می آید که به هر دلیلی، دست و دلمان به درس خواندن نرود. اما در این شرایط، به جای دامن زدن به آن حس و اجتناب از درس خواندن، باید منشا و علت اصلی آن حس را بیابیم.
آیا چیزی ذهنمان را درگیر کرده است و حواسمان به آن پرت است؟
آیا دچار اضطراب شده ایم؟ این اضطراب از کجا می آید؟ حجم زیاد درس ها؟ آینده؟ یا مسائل متفرقه؟
آیا کاری را پشت گوش انداخته ایم؟
و یا …
دلیل بی حوصلگیتان را بیابید و سعی کنید آن را اصولی حل کنید. فرار کردن از درس و مطالعه، شما را عقب می اندازد.
نقاط ضعف
احتمالا همه ی ما از نقاط قوت خود آگاهیم و همواره درباره آنها صحبت می کنیم. اما به نقاط ضعفمان بی توجهی می کنیم. شاید از آنها احساس شرم می کنیم یا نمی خواهیم کسی درمورد آنها مطلع شود؛ آنقدر که حتی خودمان هم به جای تلاش بر بهبود آنها، سعی می کنیم نادیده شان بگیریم یا حتی آنها را سرکوب کنیم.
درحالی که می بایست نقاط قوت را شناخت و آنها را تقویت کرد؛ چراکه شاید روزی همان نقاط ضعف تبدیل به بزرگترین نقاط قوتمان شوند!
درمورد درس هم همین قانون پایدار است! اگر در درسی ضعف دارید به این معنی نیست که باید آن را رها کنید. اتفاقا بالعکس! تلاش کنید که در همان درس هم موفق شوید.
5 عوامل فیزیکی
سلامت جسم و روان شما، کاملا به هم مرتبط هستند. خواب با کیفیت، تغذیه مناسب و مقوی، نوشیدن آب کافی، تحرک (ورزش، پیاده روی و …) به شما این امکان را می دهد که از لحاظ جسمی در شرایط خوبی قرار داشته باشید و این امر در کیفیت مطالعه ی شما تاثیر به سزایی دارد.
درباره مدیریت
من علی عباسی، یکی از مهمترین اهدافم اینکه استعداد و مسیر منحصر به فرد نوجوانان را با استفاده از علم نوین کشف کنم و تا جای ممکن اجازه ندهم نوجوانان بدون آگاهی و آموزشهای اصولی زندگیشان را با آزمون خطا تجربه کنند. اگر افتخار داشته باشم که با شما همکاری کنم قرار است هر روز شجاعانه به سمت خواستههامون قدم برداریم و کنار هم هوشمندانه درس بخوانیم و زندگی کنیم .
نوشته های بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید