قدردانی +فیلم آموزش قدردانی کردن
قدردانی کردن یکی از قدرتمند ترین ابزارهای انسان هاست، اما همین قدر که قدرتمند است ما بهش کم توجه هستیم. فرقی نمی کند چند ساله باشیم، چه شغلی داریم و چه اهدافی را دنبال می کنیم ، درسته که پیشینه و گذشته همه ما باهم متفاوت است اما اکثرمون یک چیز مشترک داریم و اونم اینکه چون هممون یک هدف داریم که با تمام وجود براش تلاش می کنیم، فراموش کردیم که چه چیزهایی داریم و باید قدردان اونا باشیم. یادمون رفته قدردان چیزهایی که داریم و نقطه ای که الان اونجا هستیم باشیم. برای همین تصمیم گرفتم بعد از نوشتن مقالات زیادی در رابطه با شکست خوردن در برنامه ریزی ، استمرار در برنامه ریزی ، نقش عادت ها در برنامه ریزی و … در این مقاله از سایت www.abbasiali.com به موضوع قدردانی بپردازم .
رنگی بودن مطالب برای مراقبت از چشمان شماست، خواندن مطالب رنگی برای چشمان شما بسیار راحت تر است
قدرت قدردانی
در این مقاله هرجا که کلمه قدردانی رو می بینید منظورم چندتا جنبه ست، هم منظورم قدردانی از خودمان و داشته هامون است و همینطور منظورم به دیگران و قدردانی از آن هاهست . قراره که در این مقاله علاوه بر دو موردی که نام بردیم درباره تاثیر این ابزار در محیط کار هم صحبت کنم.
پس اگر کسب و کار خودتان را دارید یا میخواهید کاری را شروع کنید این مقاله را از دست ندید .در سال 2003 یک تحقیق در زمینه روان شناسی مثبت گرا هست که از یک گروه خواستن به صورت روزانه لیست چیزهایی که بابتش قدردان هستند را بنویسند. بعد از مدتی اومدن گروه رو با گروهی که لیست قدردانی نداشتن مقایسه کردند .
در این مقایسه متوجه شدند گروهی که قدردان بودند از سلامت فیزیکی و روحی بیشتری نسبت به اون یکی گروه برخوردار بودند. برای همین هم خیلی از روانشناسان حوزه مثبت گرایی باور دارند که شکرگذاری و قدردان داشته ها بودن از تاثیرگذارترین عوامل بر سلامت هست.
به دلیل تغییر دیدگاه فرد این تغییر در سطح سلامتی هم به وجود میاد.قدردان بودن نه تنها باعث می شود ما احساس بهتری به خودمان داشته باشیم بلکه با ترشح هورمون سراتونین که همون هورمون ضدافسردگی و شادی هست در مغزمون ترشح شود.
قدردانی علاوه بر این که حال خودمان را خوب می کند حال اطرافیانمان را هم خوب می کند یعنی قدردانی کردن، نه تنها دنیا را قشنگ تر می کند بلکه دنیای طرف مقابلمان را هم قشنگ تر و معنادارتر می کند. باید بدانید وقتی شما در موقعیتی قرار می گیرید که سراتونین در مغزتان ترشح می شود و قدردانی می کنید؛ دقیقا همین هورمون در مغز طرف مقابل هم ترشح می شود و حالش را خوب می کنید.قدردانی کردن روی روابط ما تاثیر مستقیم دارد و می تواند حال هر دو طرف را خوب کند، در نتیجه رابطه بهتری خواهیم داشت.
به چه زبانی قدردانی کنیم؟
نکته بسیار مهم در قدردانی این است که ما باید از هر کسی منحصربه فرد خودش قدردانی کنیم. نمی توانیم یک نسخه را برای همه بپیچیم و توقع نتیجه گرفتن هم داشته باشیم.افراد با داشتن سبک زندگی و رفتار متفاوت انسان های متفاوتی از یکدیگر هستند و به طبع شخصیت متفاوتی هم دارند.
داشتن شخصیت های مختلف به این معنا است که هر فرد زبان عشق مخصوص خودش را دارد و با آن زبان باید ازش قدردانی کرد تا نتیجه مطلوب و خوبی را گرفت. اینکه شما از یک فرد با شخصیت دیداری و یک فرد با شخصیت احساسی یک جور قدردانی کنید اصلا گزینه خوبی نیست و احتمالا جوابی نمی دهد.
من به شما آموزش می دهم که با شناخت هر تیپ شخصیتی قادر شوید علایق و تمایلات هر کدام را به راحتی شناسایی کنید و طبق شخصیت آن رفتار کنید.در دوره جامع «شخصیت شناسی مدالیتی» می توانید با صرف چند ساعت وقت به بهترین نتیجه در این زمینه برسید و نه تنها قدردانی بلکه تمام جنبه های روابطتان را تغییر دهید.
اگر که هم چنان مایل به دریافت اطلاعات بیشتری از شخصیت شناسی افراد احساسی،دیداری و شنیداری هستید می توانید بدون پرداخت هیچ هزینه ای و به صورت رایگان دوره « چگونه شخصیت اطرافیانمان را بشناسیم و رابطه ای پایدار بسازیم» را دریافت و از آن لذت ببرید.
همینطور دوره جامع و فوق کاربردی « شخصیت شناسی مدالیتی » با بیش از 10 ساعت مطالعه و یک هدیه 3 ساعته آموزش ارتباط موثر می تواند با سر فصل های زیر کاملا نیازهای شما را پوشش دهد:
سر فصل های دوره جامع و کاربردی شخصیت شناسی مدالیتی
- شخصیت چیه و از کجا شکل گرفته؟
- شخصیت شناسی چیه ؟
- تست دقیق برای هر کدام از تیپ های شخصیتی
- خوصوصیات رفتاری ،دیداری ها ،شنیداری ها و احساسی ها
- ادراک :
- ادراک چیست ؟
- ادراک چه قسمتی از مغز ماست؟
- چطوری ادراک می کنیم ؟
- کاربرد ادراک
- خطا های ادراکی
- تمرین و کسب مهارت ادراک (به جرعت میگم خیلی افراد کمی هستند که این مهارت را دارا هستند)
برای هر تایپ شخصیتی(دیداری ، احساسی ، شنیداری) به تفصیل موارد زیر بررسی می شود:
- نحوه صحبت کردن
- معرفی علایق
- تکه کلام ها
- نشانه های ظاهری
- نحوه تشخیص راحت
- نحوه یادگیری بهتر
- بررسی نقطه ضعف ها و معایب
- بررسی شغل مناسب
- نحوه ارتباط گرفتن بهتر با هر تیپ شخصیتی (چطوری ارتباط موثری داشته باشیم/چطور محبت کنیم)
کاربرد شخصیت شناسی به روش مدالیتی:
- ساخت روابط خانوادگی واقعا رویایی
- افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس
- افزایش مهارت تصمیم گیری در شرایط مختلف
- شروع فوق العاده یک رابطه عمیق
- نگهداری و مراقبت از رابطه
- تربیت فرزند عالی
- موفقیت بیشتر در مذاکرات شغلی
- موفقیت در زمینه تحصیلات
- مخاطب شناسی برای مدرسان
- افزایش فروش و درآمد با شناخت مشتری
تاثیر قدردانی در شغل و روابط کاری
نوبت این رسیده که در این قسمت از مقاله بریم سراغ تاثیر قدردانی روی روابط کاری و سطح رضایت شغلی. در تحقیقی که در سازمان کار آمریکا انجام شد از کارکنانی که کار خودشان را ترک کرده بودند پرسیدند دلایل استعفا اونا از کارشون چی بوده؟ حدود 62% از افراد گفته بودن که احساس میکنند که دیده نمی شوند و همینطور اصلا میزان تلاش آن ها مهم نیست و کسی آن را نمی بیند!
دقت کنید این 62% نگفتند کارشان را دوست نداشتند ، نگفتند حقوقشان کافی نبوده بلکه اول گفتند ارزششان دیده نمی شده و قدردانی وجود نداشته. در تحقیق دیگری که در دانشگاه برکلی انجام شده و در زمینه بررسی عوامل موثر در افزایش کارایی کارمندان بوده به این نتیجه رسیده اند که قدردانی کردن از افراد باعث افزایش 43 درصدی کارایی می شود.
پس بدون دلیل نیست که خیلی از کمپانی های موفق دنیا فرهنگ قدردانی را در دستور کار خودشان قرار دادن و با ایجاد موقعیت و آپشن های خاص می خواهند که هم بازدهی افزایش پیدا کند و هم کارکنان با علاقه بیشتری کارشان را ادامه دهند.
این داستان از مرسن را بخوانید . مرسن تولید کننده پادکست هست و قراره تجربه شخصیش را درباره با قدردانی بخوانیم. من دوسال پیش که در برزیل زندگی می کردم برای مدتی در یک موسسه توسعه فردی مشغول بودم .این موسسه یک هاستل بود که برای مهمانان اونجا کلاس های متفاوتی برگزار می شد . این تجربه من راجب به اولین هفته ای است که مشغول شده بودم. روز جمعه که آخرین روز کاری بود رفتم دفتر و قرار شد که بریم طبقه بالا برای جلسه رها شدن. جلسه رها شدن ، جلسه ای بود که آخر هفته ها برگزار می شد و تمام کارکنان راجع هفته ای که گذرانده بودند صحبت میکردند ، اگر مشکلی داشتند را تعریف میکردند و یا اگر اختلاف و ناراحتی وجود داشت گفته می شد و خوبی این کار این بود که هیچوقت دلخوری ها روی هم جمع نمی شدند و باعث مشکلات بزرگتر نمی شدند.یه چیزی توجه منو به خودش جلب کرد،چیزی شبیه به شیشه مربا بزرگ که در وسط قرار داشت که داخلش پر از کاغذهای کوچیک شده بود . متوجه شدم اسم این شیشه ، ظرف قدردانی هست و افراد بابت هرچیز کوچیک و بزرگی که قدردانش بودند روی کاغذ مینوشتند و داخل این ظرف مینداختند. وقتی جلسه رهاشدگی به پایان می رسید و همه حرفاشون تموم می شد در این ظرف رو باز میکردند و این کاغذها رو می خواندند. بهترین زمان جلسه همین بود . متوجه می شدیم کسانی هستند که کوچیکترین رفتارهای ما را ببینند و از ما بابتش تشکر کنند. اینکار باعث می شد همدلی و انجام کار تیمی خیلی راحت تر باشد و انگیزه و اشتیاق افراد برای افزایش کارایی و ایده پردازی به شدت بالا بره.
ایده قدردانی برای محل کار
اگر شما مدیر یا کارمند یک کسب و کار هستید، میتوانید به هر شیوه ای که فکر می کنید مناسب محل کار شماست یک تایمی رو اختصاص بدید به قدردانی از زحمات و تلاش های خودتان و همکارانتان . بدون شک تاثیر این کار را حتی در همان روزای اول هم خواهید دید .
انرژی و انگیزه ایجاد شده ناشی از قدردانی و دیده شدن تلاش میتواند معجزه بخش باشد.پس یا بیاید مثل شرکت مرسن یک شیشه را انتخاب کنید یا یک جعبه و یا حتی یه صندوق کوچیک بزارید تو نقطه ای از محل که در دسترس همه باشد و از همکارانتان بخواهید که نکات مثبتی را که می بینند یادداشت کنند و در جعبه بیندازند. اگر نمی توانید هر هفته جلسه داشته باشید می توانید آخرین روز کاری از هر ماه رو به مدت 1 ساعت به این کار اختصاص بدهید.قطعا ارزشش را دارد .
حالا سوالی که پیش میاد اینکه خب با وجود این همه اثرات عالی قدردانی ، چرا قدردان نیستیم ؟ باید یک سندروم را بهتون معرفی کنم به اسم « سندروم قدرندونستن ».
سندروم قدر ندونستن
متاسفانه ما آدم ها یکی از ویژگی های بارزمان عادت کردن است . عادت کردن به شرایط خوب و بد . خیلی وقت ها یک اتفاقی میفتد که برای ما تا چند روز اتفاق بد و دردناکی بوده اما به مرور زمان ارزش و اون بار معنایی سنگین را از دست میدهد و کمتر متوجه حضورش می شویم . دیگر مثل روز اول تمرکزمان را نمی گیرد ، مدام یادش نمی فتیم و در آخر عادت کردیم به شرایط جدید.
این اتفاق برای رویدادهای خوب زندگیمان هم میفتد . بزارید یک مثالی را بزنم که احتمالا خیلیامون باهاش درگیر شدیم . همه ما این مورد برامون پیش اومده که می خواستیم یک گوشی یا یک وسیله ای که نیاز داریم رو هرچی زودتر بخریم . برای رسیدن به اون وسیله یا باید پولامونو جمع می کردیم و یا صبر می کردیم تا کسی اونو تهیه کند.تمام روزها و ساعت هایی رو که منتظر رسیدن اون وسیله بودیم مدام تصورش می کردیم ، عکساشو می دیدیم و یا راجع بهش حرف می زدیم.روز موعود می رسد و ما به خواسته مون رسیدیم سرشار از ذوق و شادی هستیم و تا چند روز هم با هر بار دیدنش قند تو دلمون آب می شود .اما بعد از یک هفته خوشحالی ما چقدر کمتر شده ؟ بعد از یک ماه چطور و یا حتی بعد از یک سال ؟ این همان عادت کردن به داشته ها و نداشته ها است . ما عادت کردیم به امکانات و وسایلی که داریم .
حتی بشر عادت کرده به آب تمیزی که در اختیار داره. یه جورای یادمان میرود که چه چیزی رو نداشتیم و چیجوری به دست آوردیم و الان داریم باهاش چیکار می کنیم.در واقع ما اصلا فکرشو نمی کنیم که روزی این داشته ها را از دست بدهیم به خاطر همین تمرکزمان را می زاریم روی نداشته ها و چیزهایی که می خوایم به دست بیاریم.خلاصه همین باعث می شود ما ارزش داشته هامون رو متوجه نشیم تا جایی که اونا رو از دست بدیم.یک مثال خیلی ساده می تواند بیمار شدن باشد ، تا زمانی که سالم هستیم قدرش را نمیدانیم و وقتی که مریض می شویم تازه متوجه نبودن سلامتی می شیم.
از دست دادن عزیزانمون هم جزء همین موارد هست . تا زمانی که پدر و مادرمون حضور دارند متوجه حضورشون نیستیم تا اینکه اونارو از دست بدیم.این سندروم قدر ندونستن باعث میشه ارزش دارایی هامونو نبینیم و زوم کنیم روی نداشته ها. همینطور باید حواسمون باشه خیلی از این چیزایی که بودنشون برای ما بدیعی شده برای آدم های زیادی ممکنه آرزو باشه .
رابطه مکانیزم حساسیت زدایی و قدردانی
بر اساس این مکانیزم وقتی که ما در یک محیط تکرار شونده قرار میگیریم پاسخ عاطفی ما به محیط کم و کمرنگ تر میشه. فقط کافیه بدونید سیستم عصبی ما کاری میکنه که حساسیت سلول های ما نسبت به انتقال دهنده های عصبی کم بشه . نتیجه این پروسه این میشه که اولین تجربه هرچیزی با دفعه های بعدی فرق میکنه. حتما ویدیوی بچه هایی رو دیدید که برای اولین بار برف دیده و چقدر متعجب شده.
رابطه تطابق با محیط اطرافمون و قدردانی
ما انسانها قابلیت اینو داریم که خیلی زودتر از چیزی که فکرشو میکنیم با محیط اطرافمون کنار بیایم و بر شرایط منطبق بشیم.این قابلیت تطابق با محیط هست که تو شرایط سخت به ما کمک میکنه تا بتونیم از پس مشکلات و ناراحتی ها بربیایم و مغزمون کار کنه . مثلا وقتی عزیزی رو از دست میدیم روزای اول داغون هستیم اما به مرور زمان همین تطابق بهمون کمک میکنه که با نبودش کنار بیایم و زندگی رو ادامه بدیم.مثلا آدمی که مهاجرت میکنه همین تطابق با محیط هست که بهش کمک میکنه زندگی رو از نو بسازه.
ولی این تطابق فقط در رابطه با تغییر شرایط محیطی نیست . بهمون کمک میکنه که روند عادت کردن زودتر اتفاق بیفته. این عادت کردنه فقط در رابطه با از دست دادن اتفاق نمیفته بلکه باعث شده در رابطه با چیزهایی هم که داریم خنثی بشیم و به وجودشون عادت کنیم.اینجوری میشه که ما سندروم قدر ندونستن رو تجربه میکنیم و میفهمیم اینجوری قدر ندان هستیم.
حالا که میدونیم ما این مکانیزم ها رو داریم و بلدیم که قدردانی چقدر مهمه بهتره که قدردانی رو تبدیل به یک روتین و عادت کنیم حالا چیجوری ؟ برای اینکه یه رفتار بشه عادت لازمه یکمی تلاش کنیم . مثلا به خودتون قول بدید که روزی 5 مورد از خوتون قدردانی داشته باشید طبق الگو: من امروز بابت ………… قدردانم. علاوه بر این مباید تمرین کنیم که از دیگران بدون چشم داشت قدردانی کنیم .بابت ضورشون ، کاری که برامون انجام دادن ، حمایتشون و خیلی چیزهای دیگه. کافیه یکمی به اطرافمون توجه کنیم. صبح اول وقت برای انجام اینکار خیلی خوبه اگر روزتون رو با گفتن چند جمله قدردانی شروع کنید قطعا روز متفاوتی رو خواهید داشت.اگر مدیر هستید حتما یه روز قدردانی داشته باشید و ازکارکنان تون به خاطر کاری که انجام میدن تشکر کنید.
چند نکته برای قدردانی
- اول از همه یادتون باشه قدردانی از خودتون شروع میشه ، وقتی نتونید از خودتون سپاس گذار باشید چیجوری ممکنه از بقیه تشکر کنید!
- قدردانی کردن اصلا به معنی موافق بودن و مهر تایید زدن بر تمام کارها و یا شخصیت افراد نیست . شما ممکنه تمام کارهای یک کارمندتون رو قبول نداشته باشید اما در انجام یک کار خوب باشه . از همون یک کار قدردانی کنید و تاثیرش رو در بقیه اقداماتش رو هم ببینید.
- همون طور که قبل تر گفتم تشکر کردن حتما بابت انجام کاری نیست. خیلی اوقات میتونیم بابت حضور یک نفر و حمایتش ازش قدردانی کنیم.خیلی اوقات بودن کسی در کنارمون بدون هیچ اقدامی ،دلگرمی که میده باعث حال خوب ما میشه.
- فراموش نکنیم قدردانی یک واحد پول رایگانه و میتونیم بدون چشم داشتی و سودی اونو به بقیه بدیم و حالشونو خوب کنیم.همین کار ممکنه چراغی رو در دل طرف مقابل روشن کنه بخواد برای شما کاری رو انجام بده.چون میدونه شما قدردان اون هستید.
- سعی کنید از همین لحظه در دایره اطرافیانتون دایره قدردانی ایجاد کنید شک نکنید برق این دایره به زودی شما رو هم خواهد گرفت.اثر موجی این اتفاق شما رو خواهد گرفت و کم کم حال بقیه و دنیا بهتر خواهد شد .
- وقتی از کسی قدردانی میکنید اسم اون فرد رو بگید . برای هر فردی قشنگترین کلمه اسم خودشه . پس برای شروع قدردانی حتما اسمش رو بگید تا حسابی بهش بچسبه.
- تا جایی که ممکنه سعی کنید رو در رو از کسی قدردانی کنید و در دنیای امروز که همه چی مجازی شده تاثیر چشم در چشم بودن خیلی بیشتره . در چشمان شخص مقابل نگاه کنید و ازش ممنون باشید.
- خلاق باشید . هزاران راه ساده برای قدردانی وجود داره از یک پیام ساده تا یه شاخه گل و کارت کوچولو . نمیخواد دنبال یک هدیه گرون قیمت باشید ، فقط هر چه زودتز با هر شیوه ای که بلدید قدردان باشید.
- در آخر هم همین الان از کسی قدردانی کنید و از الان شروع نکنید نه از شنبه.
ممنونم که برای رشد خودتون و بهتر شدن دنیا این مقاله از سایت www.abbasiali.com رو خونید . علی عباسی
درباره مدیریت
من علی عباسی، یکی از مهمترین اهدافم اینکه استعداد و مسیر منحصر به فرد نوجوانان را با استفاده از علم نوین کشف کنم و تا جای ممکن اجازه ندهم نوجوانان بدون آگاهی و آموزشهای اصولی زندگیشان را با آزمون خطا تجربه کنند. اگر افتخار داشته باشم که با شما همکاری کنم قرار است هر روز شجاعانه به سمت خواستههامون قدم برداریم و کنار هم هوشمندانه درس بخوانیم و زندگی کنیم .
نوشته های بیشتر از مدیریت